Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Çıtçıtlı Protez Tedavisi

Snap On Prosthesis Treatment

Çıtçıtlı Protez Tedavisi

Çıtçıtlı protez tedavisi diş, ağız, çene gibi önemli uzuvların tedavisini de kapsamakta. Özellikle diş sağlığı konusunda en çok tercih edilen tedavilerden biri de çıtçıtlı protez tedavisi olarak bilinmektedir. Her alanın çeşitliliği gibi protez tedavilerinde de kişiye uygun olarak birçok farklı tür bulunmaktadır. Bu protez tedavilerinde; genellikle orta yaş ve üstü kişilerin tercih ettiği çıtçıtlı protez tedavisi, konforlu ve sağlamlığı açısından oldukça tercih edilen protez tedavileri arasında yerini almaktadır. Genellikle ağzın içinde fazla diş kaybı olan hastalara yapılan bu işlemde, tedavi öncesinde belirli tahlillerin yapılması büyük önem taşımaktadır.

Çıtçıtlı Protez Tedavisinde Önemli Hususlar

Çene kas sistemi, kemiklerin sağlamlığı, diş yapısı ve boyutları gibi gözden geçirilmesi gereken hususları göz ardı etmek, büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Çıtçıtlı protez tedavisi uygulamasında; gereken tespitlerin yapılmasının ardından uzman doktorların onayıyla ilk aşamalara başlanır. Yapılması gereken ilk işlem, dişlerin içine tutucu gizli yuvalar yapılarak, protez dişin tutunması ve böylece sağlam kalması gereken yerler diş içerisine sabitlenmiş olur. Oldukça hassas ve dikkatli davranılması gereken bu işlem sonunda hasta, istediği estetik görünüme kavuşacak ve ömür boyu kullanabileceği sağlam protez dişlere sahip olabilecektir.

Çıtçıtlı Protez Diş Nasıl Kullanılır?

Çıtçıtlı protez tedavisi uygulamasında; diş tabakasına oturan ve yerleşen hassas yuvarlar mevcuttur. Bu yuvarların parçaları özel olarak çeşitli çene yapılarına uygun bicilerde tasarlanmaktadır. Yapıldıktan sonraki ilk kullanımda, takma ve çıkartma esnasında oldukça sıkı olabilirler. Fakat zamanla, çene yapınıza uyum sağlayarak yuvalarına tam oturur. Böylece takma çıkartma esnasında kişiye herhangi bir sorun yaratmaz. En çok dikkat edilmesi gereken nokta; çıtçıtlı protez dişleri takıp çıkartırken oldukça yavaş ve dikkatli olunmalıdır. Hassas yuvarların bulunduğu bağlam noktaları ise, diğer protez çeşitleri ile aynı olduğundan, herhangi bir sorun teşkil etmez. Ağız içerisinde çıtçıtlı protez var iken; diş minesindeki yumuşak dokudan ve ağzın içindeki diğer dişlerden de yardım alındığı için, herhangi bir şey yerken rahat rahat çiğneme, koparma ve öğütme işlemleri yapılabilir.

Çıtçıtlı Protez Konforu

Çıtçıtlı protez tedavisi; yuvarların içine rahatça yerleştiği için, yer değiştirme, oynama veya hareket etme gibi sorunlarla karşılaşmak olanaksızdır. Diğer yandan bunu önlemek için alınan bazı tedbirler de mevcuttur. Örnek olarak; çıtçıtlı protez takım işlemi gerçekleştikten sonra belli bir süre beklenir. Diğer kontrolde gereken tetkikler yapıldıktan sonra dişin, yuvarlara tam oturup oturmadığı, herhangi bir oynamanın gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilir. Eğer herhangi bir oynama veya gevşeme söz konusu ise, yuvarların içerisindeki hassas bağlam noktaları sıkılaştırılır ve çıtçıtların tam olarak sabitlenmesi sağlanır. İşlemin ilk gerçekleştiği süre zarfında, çok sert cisimlerin tüketilmemesi, sakız gibi yapışkan maddelerin çiğnenmemesi veya yenilmemesi, ceviz, fındık gibi sert kabuklu cisimlerin diş yardımı ile kırılmaması gibi hususlar kesinlikle yasaklanır.

Çıtçıtlı Protez Dişlerin Ömrü Ne Kadar?

Diş sağlığımıza verdiğimiz önem, en az kendi kişisel bakımımız kadar fazla olmalıdır. Dişlerimizin ve ağzımızdaki diğer destek dişlerinin zarar görmemesi veya aşınmaması için gereken önemi vermemiz gerekir. Çıtçıtlı protez tedavisi işlemlerinde en merak edilen sorulardan biri de çıtçıtlı protezlerin ne kadar süre kullanılabildiği konusudur. Bu protez işleminde; hassas bağlantı noktaları, dişin sabitleştirilmesi açısından aşındırılır. Bu nedenle aşındırılan yerlerin sert cisimlerle zorlanmaması gerekir. Aşınan bu noktaların gereken temizliği ve bakımı yapıldığı takdirde çıtçıtlı protez dişler, uzun yıllar boyu sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Belli bir zaman içerisinde, hassas yuvarlarda gevşemeler veya aşınmalar meydana geldiğinde gereken bakım ve temizliğin yapılmadığı anlaşılır. Bu gibi durumlarda, en kısa zamanda uzman doktorlara kontrole gidilmesi tavsiye edilmektedir. Diğer olasılıklardan biri de; destek dişlerden birinin kopması, aşınması, kırılması veya kaybolması durumudur. Bu gibi sorunlarda yapılan protez uygulamasının yenilenmesi ve tekrardan çıtçıtlı protezin hassas yuvalara sabitlendirilmesi gerekir. Bu nedenle iyi bakılması gereken tek nokta, yeni takılmış olan protez dişler değil, ağzın içerisindeki tüm dişlerdir. Elinizde olmadan gerçekleşen kırılma, kopma veya yerinden çıkma gibi durumlarda; çene sert bir şekilde kapatılmaya çalışılmamalı veya kendi imkanlarınızla protez dişleri yerine takmaya çalışmamalısınız. Bu durumlarda yapmanız gereken tek şey uzman hekiminize görünmeniz olacaktır. Sizler de firmamızın uzman doktorlarıyla; kopmayan, kırılmayan, sağlam çıtçıtlı protez dişlere sahip olabilirsiniz.