Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Sabit Protez

sabit protez

Sabit Protez

Sabit protez uygulaması, kişinin ağzında eksik dişlerin bulunması durumunda uygulanmaktadır. Ayrıca destek dişlerin kısalması, kopması veya kırılması durumunda da en çok başvurulan yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Rahatlıkla takılıp çıkartılamayan bu protez dişler, sağlamlıkları açısından oldukça yaygındır. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için, belirli koşullarda gerekli uygulamaların yapılması gerekmektedir. Örneğin; dişlerin işleme hazırlanması için gereken temizlik, belirli ölçülerin alınması, diş taslağının çıkarılması, çene ölçüsünün alınması, yapılması gereken hazırlıkların en başında gelir. Bu uygulamada yaygın olarak; metal olan maddelerin dayanıklılığından ve seramiğin estetiksel özelliklerinden faydalanılmaktadır. Sabit protez işleminin yapılması zorunlu olan bazı durumlar mevcuttur. Bunlara örnek olarak; dişlerde çürüklerin meydana gelmesi, diş renginin oldukça sarararak güçsüzleşmeye başlaması, diş şekillerinin bozulması gibi sorunlar mevcuttur. Bu gibi durumlarda, sabit protez işlemi yapılmadığı takdirde, kişinin diğer dişleri ve çenedeki kasların çekim boşluğuna sıkışması göz önüne alınmalıdır. Bu sebeple şekli tamamen değişmiş olan çene kasları, diğer dişlere de zarar vererek ağız içinde sıkışmalara yol açabilir. Yapılan bu işlem sayesinde, kişinin kaybettiği çiğneme fonksiyonları yeniden kazandırılır. Estetik olarak dışarıdan bakıldığında da sağlıklı bir izlenim yaratması amaçlanır. Sabit protez uygulaması ile şekli bozulan dişler düzeltilerek eskisinden daha sağlam hale gelir. Böylece kişilerin psikolojik olarak da iyi hissetmeleri sağlanmaktadır.

Sabit Protez Yapım Aşamaları

Diş sağlığı; sanıldığından çok daha fazla özen gösterilmesi gereken hassas konulardan biridir. Ciddi operasyonlar gerektiren diş tedavilerinde, operasyon öncesi bazı tetkiklerin yapılması oldukça önem taşır. Bu tetkiklerin sabit protez işleminin bazı aşamaları vardır. Bu aşamaları uygularken, tedavi prosedürünün gerektirdiği şartlara uymak gerekir. Bu tip prosedürlerde; tedavinin içerikleri, kontrol koşulları, kaç seans üzerinden gidilmesi gerektiği gibi temel hususlar yer almaktadır. Bu prosedürlerin kabul edilmesi ve gereken tetkiklerin yapılması sonrasında tedaviye rahatlıkla başlanabilir. Yapılması gereken ilk işlem; ölçü almaktır. Yenilenme işlemi yapılacak dişin kapladığı alan ölçüm sırasında belirlenir. Çene ve kemik yapı modellemesi alınır. Bu işlemlerle beraber ağız içerisindeki bütün hassas ölçüler de alınmış olur.

Sabit Protezde Gidişat

Sabit Protez için alınan ölçüler ile beraber gereken çalışmalar yapıldıktan sonra, taslağı çıkarılan model ile ağız içerisinde gereken prova yapılır. Bu prova esnasında, taslak olarak yapılan modelin, ağız içindeki diğer komşu veya azı dişlere herhangi bir zararı veya engeli olup olmadığına bakılır. Sonrasında ise, yapılan modelin estetik açıdan yüzünüz ile uyumuna bakılır. Tedavi gören kişinin yorumu alınarak gereken revizeler yapılır veya yapılmış olan model üzerinden devam edilir. Son müdahaleler yapılmak üzere, protez modeli gerekli cilası yapılmak üzere uzman doktorlara gönderilir. Uzman dokunuşların yapıldığı sabit protez modeli, son defa ağız içerisindeki fonksiyonlarda denenir. Kişinin de onayı alındıktan sonra diş tabakası üzerine sabitleme işlemi yapılır. Tüm bu işlemlerin sonunda; hastaya gereken bakım ve hijyen aşamaları ayrıntılı olarak anlatılır.

Sabit Protez Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Protez türleri içerisinde en çok talep gören; sabit protez tedavisidir. Kullanımı en konforlu olan ve gerçek diş formuna en yakın olan tedavi, sabit diş protezi uygulamasıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere, ağıza ve çene kemiklerine sağlam bir şekilde sabitlenir ve ömür boyu kişiye kullanım kolaylığı sağlar. ‘Sabit protez tedavisini kimler yaptırabilir?’ sorusu, hastaların oldukça merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Öncelikle kişinin sabit protez için uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu tespit de gerekli muayeneler kapsamında yapılmaktadır. Öncelikle, sabit protez işlemini yaptıracak kişi, tek diş revizesi olarak yaptırmak istiyor ise, işlem görecek dişin uzunluğuna, kısalığına, sağlamlığına ve kökün yeterliliğine bakılmalıdır. Çene kökü sağlam ve alt yapı düzenli olmalıdır. Gereken bu önlemler alınmadan yapılan işlemler sonrasında ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir.

Diş Eksikliğinde Sabit Protez İşlemi

Diş eksikliği bulunan kişilerde; öncelikle eksik olan dişin restorasyonu yapılmalı ve sonrasında sabit protez tedavisine uygunluğu tespit edilmelidir. Dişlerin arasında kalan boşlukların büyüklüğü ve derinliği de tespit edilerek, köprü işlemi yapılıp yapılmayacağı tetkik edilir. Bu işlemler sonrasında gerekirse ilk başta köprü işlemi ve sonrasında sabit diş protez işlemi uygulanmalıdır. Sizler de firmamızda konforlu bir şekilde sabit diş protez tedavisi görerek, sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.