Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43
dis cekimi

Diş Çekimi

Diş çekimi işlemi uzman diş hekimleri tarafınca; genel, lokal veya intravenöz anestezi türleri ile yapılan cerrahi müdahale işlemi olarak bilinmektedir. Diğer operasyonlara oranla daha hızlı şekilde gerçekleştirilen diş çekimi işleminde diş, soket adı verilen yuvalardan çıkarılarak tamamen ağız içinden de çıkarılır. Kolay (basit) diş çekimi ise, kişi lokal anestezi altında iken ağızda görülen dişlerin çekilme işlemine verilen addır.

Diş Çekimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekimi işlemi, prosedürün gerektirdiği kurallar sayesinde, oldukça güvenli ve dikkatli yapılan bir işlemdir. Fakat bazı durumlarda diş çekimi sırasında, ağız içindeki bakteri dolaşımı nedeni ile dolaşım sistemini etkileyen bazı bakteriler üreyebilir. Bu nedenle diş etlerinin dokusu, diş minesi ve yuvarlar enfeksiyon riski altına girebilirler. Bu tip sorunları önlemenin çeşitli yolları mevcuttur. Diş tedavisi dışında farklı tıbbi sebepler yüzünden hasta, enfeksiyon geliştirme riski taşıyor ise diş çekimi öncesinde ve sonrasında, antibiyotik kullanılması önerilir. Bu nedenle hasta, operasyon öncesinde uzman doktor ile tıbbi geçmişini olduğu gibi paylaşmalıdır. Eğer düzenli kullanılması gereken ilaç ve vitamin takviyeleri varsa, bunların hepsi hekime bildirilmelidir. İlaç ve takviyelerin yanı sıra, diğer sağlık problemleri de (siroz, konjenital kalp kusuru, bozuk / düzensiz bağışıklık sistemi, kalça-bacak protezi gibi yapay durumda olan eklemler) eksiksiz olarak, gerekirse rapor veya belge halinde bildirilmelidir.

Diş Çekimi İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş çekimi işlemi; mutlaka özel eğitimini tamamlayan uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Diş çekim işlemine başlanmadan önce, çekilecek dişin bulunduğu bölge lokal anestezi enjeksiyonu yardımı ile uyuşturulur. Bazı durumlarda (özellikle yirmilik diş çekimi işlemlerinde) diş hekimi, daha güçlü bir anesteziye başvurabilmektedir. Başvurulan bu güçlü anestezi, olası tüm ağrıları gidererek, işlem boyunca bireyin uyku halinde olmasını sağlar. Anestezi işleminden sonra, dişin çevresini kaplayan kemik dokusu ve diş eti kesilir. Sonrasında forseps yardımı ile diş kavranır ve dişin yerinde sabit durmasını sağlayan çene kemiğinin bağları gevşetilmek üzere hafif bir oynatma yapılır. Bazı durumlarda bu işlem sırasında diş, zor bir şekilde ayrıldığı için parçalı halde çıkabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için, diş en doğru ve en sağlam şekilde kavranmalıdır. Çekim işlemi gerçekleştiğinde, kanama olması gerekli ve oldukça doğal bir reaksiyondur. Bunun sebebi, dişin alt yapısında bulunan oyuktaki kan pıhtısı kendini gösterir ve oyukta gerçekleşen zorlanmadan dolayı kanama meydana gelir. Uzman hekim tarafından, gazlı bez yardımıyla kanama durdurulur. Sonrasında gerçekleşmesi gereken başka tedavi var ise, ağız ve diş yapısı bu tedavinin yapılmasına uygun hale getirilir.

Diş Çekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekim işlemi gerçekleştikten sonra doktor, kişinin iyileşmesi ve ağız içinde rahatlamanın bir an önce gerçekleşmesi için eve gidip istirahat etmesini söyler. Bu iyileşme süresi genel olarak birkaç gün içinde gerçekleşir. Bu süreç içerisinde olası diğer rahatsızlıkları en aza indirgemek için bazı müdahaleler yapılabilir. İlk olarak doktor tarafından verilen ağrı kesiciler, mutlaka reçete dahilinde kullanılır. İşlem sırasında diş yuvarlarında pıhtı oluşmasını sağlamak için nazikçe ısırılması istenen gazlı bezi sürekli yenilemek gerekir. Diş çekimi sonrasında asıl dikkat edilmesi gereken hususlar maddeler halinde şu şekildedir:

  • Çekim bölgesinde şişliği önlemek için işlemden sonra, bölgeye buz torbası uygulanmalıdır. (on dakika boyunca)
  • İşlemden sonraki ilk yirmi dört saat, istirahatle geçirilmelidir.
  • İlk iki gün boyunca, kişisel faaliyetler sınırlandırılmalı ve ağız içindeki fonksiyonlar zorlanmamalıdır.
  • Çekimden sonra, püre haline getirilmiş patates, puding, çorba veya püre haline getirilmiş meyveler gibi yumuşak kıvamdaki besinler tüketilmelidir.
  • İlk gün içerisinde, içecekler pipet yardımı ile tüketilmelidir.
  • Yatağa yatıldığında veya uzanma esnasında, yastık hafif yukarda tutularak başın desteklenmesi ve yukarda tutulması sağlanmalıdır.
  • Diş çekim işlemi sonrasında da ağız ve diş bakımına olduğu gibi düzenli bir şekilde devam edilmeli, enfeksiyon oluşumu da bu şekilde engellenmelidir.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süresi

Diş çekimi işleminden sonra, iyileşme ve diş yuvarlarının kendine gelme süreci genel olarak bir hafta veya on gün içerisinde gerçekleşir. Bu süreç içerisinde yuvarlar içine açılan oyuk, yeni diş eti dokusu ve kemik oluşturur. Bu durumun yanı sıra, dişlerin yavaş yavaş eksilmesi durumunda diş değişikliği sağlanabilir. Bu durumda da işlemi gerçekleştiren uzman doktor, eksik olan diş veya dişlerin revizesi için sabit köprü, takma diş veya implant tedavisini önerebilir. Sizler de firmamızda, uzman hekimlerce gerçekleştirilen diş çekim işlemini gerçekleştirebilir ve sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilirsiniz.