Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Gömülü Diş Çekimi

gomulu dis cekimi

Gömülü Diş Çekimi

Bilim ve teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile diş tedavi işlemlerinde birçok gelişme meydana gelmektedir. Diş çekim işlemleri, kemikte bulunan soket adlı yuvalardan dişin çıkarılma işlemidir. Genel olarak tedavisi zor olan durumlarda, farklı yöntemler ile sağlanan diş çekim işlemlerine başvurulmaktadır. Bu yöntemlerden biri de gömülü diş çekimi işlemidir. Bu işlem; genel olarak yirmilik dişler üzerinde uygulanmaktadır. Çene kısmı küçüldükçe, yirmilik dişler kendilerine yer açmaya çalışırlar. Bu nedenle öndeki, yandaki veya arkadaki dişleri iterek diğer dişlere baskı yaparlar. Gerçekleşen bu baskı, dişlerde çarpışmaya ve sıkışmaya sebebiyet verir. Bu dişlerin ağız içerisindeki konumu, diğer kısımdaki diş etlerinin normal formda olmalarını engeller ve diş / diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olurlar.

Gömülü Diş Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?

Gömülü diş çekimi tedavisi daha çok; yarı gömülü veya tam gömülü dişler üzerinde gerçekleştirilir. Bunun dışında bu tedaviye ihtiyaç duyulan başka durumlar da mevcuttur. Bu durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İleri seviyede çürüyen ve kurtarılamayacak duruma gelen dişler,
  • Operasyon gerektiren, kırılan, kopan, yerinden çıkan dişler,
  • Kanal tedavisiyle kurtarılmaya çalışılan fakat başarısız sonuç veren dişler,
  • Diş eti hastalıklarından dolayı deforme olan dişler,
  • Çıkması gereken fakat çıkarılamayan süt dişleri,
  • Tümör veya kist oluşmasına sebep olan dişler,
  • Çok fazla operasyon nedeniyle kişiye problem çıkaran dişler,
  • Çene ve ağız kısmında yer kazanmak için çekilmesi gereken dişler olarak sıralayabiliriz.

Gömülü Diş Çekimi İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Toplum içerisinde diş çekimi işlemi, genellikle korkulan veya hayal edilen ağrıdan dolayı yaptırılmak istenmeyen bir operasyon olarak yer edinmiştir. Fakat lokal anestezi sayesinde yapılan bu işlem, oldukça basite indirgenen bir tedavi haline gelmiştir. İlk başta işlemi yapacak olan uzman hekim tarafından hasta, muayene altına alınır. Bu muayene sonucunda; çene ölçüsü, diş ve diş çevresindeki kemik yapısı, kemiğin genişliği, dişlerin kapladığı alan, dişlerin pozisyonları ve işlem yapılacak alanın müsaitliği tespit edilir. Bu tespitler sonunda doktor, kesin olarak tanıyı koyar ve işleme başlanır. Basit bir müdahale ile dişe lokal anestezi işlemi yapılır. Bölge uyuşturulur, diş tıbbi araçlar yardımıyla gevşetilir ve çekim yapılır. Tedavinin vereceği sonuca bağlı olarak, çene kemiğinin şekillendirilmesi gerekebilir.

Gömülü Diş Çekiminde Tedavi Süreci

Ağız içerisindeki gömülü olan dişler, kişinin beslenme faaliyetlerini etkileyecek durumda ise mutlaka ortodonti işlemi sonrasında tedaviye başlanmalıdır. Bu şekilde gömülü dişlerdeki olası sorunlar ortadan kaldırılır, ağrısız ve sorunsuz bir şekilde tedavi işlemi gerçekleştirilebilir. Gömülü diş çekim işleminden sonra, işlemin yapıldığı yere dikiş atılır ve oluşan yaranın tedavi süreci başlamış olur. Yaklaşık olarak; bir hafta / on gün içerisinde dikişler yerinden alınarak tedavi işlemi sonlanmış olur. Tedaviyi gerçekleştiren doktorun önermesi halinde, işlem sonrasında antibiyotik veya ağrı kesici kullanılır. Gömülü diş çekimi işleminin başarılı sonuçlanmasını sağlayan en önemli nokta, ameliyat sırasında ağız yapısına en uygun olan anestezinin yapılmasıdır. Tedavi işleminden sonra, çekimi sağlanan diş üzerine gazlı bez tamponu yapılarak kan pıhtılaşması ve kanın durması sağlanır. Kişi, yaklaşık olarak yirmi veya otuz dakika boyunca bezi sıkıca bastırmalı ve ağız içerisinde tutmalıdır. İşlem sonrasındaki ilk gün; ağız içerisinde tükürme veya çalkalama gerçekleşmemelidir.

Gömülü Diş Çekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gömülü diş çekim işlemi sonrasında diş ve ağız bakımına özen gösterilmeli ve yapılan rutin hijyene kaldığı yerden devam edilmelidir. Eğer uzman doktor tarafından herhangi bir ağrı kesici veya antibiyotik yazılmış ise, eksiksiz ve düzenli şekilde kullanılmalıdır. Çekilen dişin yarattığı ağrıyı ilaçlar yardımı ile durdurmak, geçici bir çözüm olabilir. Sürekli ağrı kesici ve ilaçlarla ağrının, olası iltihapların giderilmesi, yuvarlar etrafında zaman içerisinde kist oluşmasına sebep olabilir. Böylece çene kemiğinin yapısı zayıflayarak daha ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bunun için yapılan ameliyatın, doğru ve özenli bir şekilde gerçekleştirilmesi hasta açısından, ileride ortaya çıkabilecek olası sağlık sorunlarının da önüne geçilmesini sağlar. Bu nedenle tercih edeceğiniz; kurum, kuruluş ve alt yapıya oldukça dikkat etmelisiniz. Sizler de firmamızdaki uzman doktorlarımız tarafınca gerçekleştirilen, konforlu ve ağrısız ‘gömülü diş çekimi’ ameliyatından faydalanarak sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.