Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Kanal Tedavisi

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi

Günlük yaşantımızda; birbirinden değişik sağlık sorunları ile karşılaşabilmekteyiz. Bu sağlık sorunlarından birisi de ağız veya diş hastalıkları olabilmekte. Önem vermediğimiz veya düzenli olarak bakımını sağlamadığımız dişlerimiz, bizlere sandığımızdan daha büyük yaralar açabiliyor. Bunun önüne geçmek için; düzenli beslenmeli ve ağız / diş bakımlarını da düzenli aralıklarla yapmalıyız. Diş tedavilerinde kullanılan birçok yöntem bulunur. Bu yöntemlerden bazıları; dişleri kurtarmak, ağız içindeki çürüyen bölgelerin revizesini sağlamak veya dişlerin sağlıklı bir görünüme ulaşmasını sağlamaktır. Bu tedavilerin en yaygın olanlarından biri de kanal tedavisi olarak bilinen endodonti tedavisidir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi; toplum içerisinde genel olarak ağrılı bir tedavi olarak bilinir. Bu sebeple hastalar çoğunlukla tedavi zamanını erteleme talebinde bulunurlar. Fakat gelişen teknoloji sayesinde kökteki sinirler bir veya iki tedavi sonunda konforlu ve ağrısız olarak sonlandırılabilir. Bu şekilde kişiler kanal tedavisi esnasında ağrı hissetmeyecektir. Eğer söylenilenin aksine şiddetli bir ağrı hissedilirse, bu ağrının sebebi ağız içindeki enfeksiyondan kaynaklanıyor diyebiliriz. Yapılan bu tedavinin asıl amacı; kişileri rahatsızlık veren diş ve diş enfeksiyonu problemlerini yok etmektir.

Kanal Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Kanal tedavisi, kısa ancak uğraştırıcı ve etkisi uzun süren bir tedavi çeşididir. İlk olarak; çevre ve diş dokuları etkili bir biçimde uyuşturulur ve yaklaşık olarak kırk beş dakika içerisinde seans tamamlanır. Bazı durumlarda dişteki sinir öldüğünden dolayı anestezi gerekmeyebilir. Fakat birçok diş doktoru, prosedüre uymak ve hastayı rahatlatmak amacı ile tedavi yapılacak bölgenin uyuşmasını sağlar. Tedavi esnasında bölgenin kuru ve tükürüksüz olması, tedavinin kusursuz ve hızlı olması için gerekli hususlardır. Kişilerin tedavi süreçlerini ertelemeleri, diş köklerindeki dokuların aşınmasını ve enfeksiyon oluşumlarına sebep olmaktadır. Bu sorun da beraberinde, diş veya kemik kaybına yol açabilmektedir. Kanal tedavisi uygulamasına karar verme sürecinde iken; ilk dikkat edilmesi gereken dişin durumu ve uygulanacak prosedürün olanaklarıdır.

Kanal Tedavisi Süresi

Kanal tedavisinin süresi; hastanın dişlerindeki kök sayıları, kanallarda başlayan enfeksiyon veya kökteki sinirlerin temizlenme işlemlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Belli başlı durumlarda ise; kanal tedavisinin hızlı ve kolay gerçekleşebilmesi için ekstra bazı işlemlerin yapılması gerekebilmektedir. Bu tip durumlarda doktorunuzun önerisine başvurarak, bilgilendirme doğrultusunda işlemlere başlamak önerilmektedir. Kanal tedavilerinde, başlangıç gösteren enfeksiyon durumuna bağlı olarak bir hafta gibi bir süre zarfına kadar yayılabilir. Ortalama olarak normal kanal tedavileri, otuz ve doksan dakika aralarında gerçekleştirilmekte. Örneğin bazı vakalarda, enfeksiyon yayılmış ise tedaviye başlamadan önce yaklaşık olarak bir hafta boyunca dişte gerekli temizleme işlemleri yapılmalı ve dişler dinlendirilmelidir. Normal kanal tedavi işlemlerinde ise olması gerektiği gibi, temizlenme işleminin yapıldığı günün sonunda diş mühürlenebilir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar

Kanal tedavisi gerçekleştikten sonra, zamanla dişlerde iyileşme gözlemlenecektir. Bu iyileşme sürecinde, dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Bu durumlardan bazıları şu şekilde:

  • Kanal tedavisi süreci sonlanana ve olumlu sonuç verene kadar, kabuklu ya da sert cisimler ısırılmamalı / yenilmemelidir.
  • Düzenli olarak yapılan ağız ve diş bakımlarına aksatmadan devam edilmelidir.
  • Dişlerdeki hassasiyet göz önüne alınarak günde en az iki defa, nazik hareketler ile dişler fırçalanmalıdır.
  • Tedavi sonrasında olası sorunların (enfeksiyon gibi) önüne geçmek için, gün içerisinde en az bir kez diş ipi kullanılmalıdır.
  • Kanal tedavisi gerçekleştikten sonra; şekerli, akışkan ve yapışkan gıdalar azaltılmalı veya hiç tüketilmemelidir.
  • Tedavi sonlandıktan sonra doktorun önerdiği ağrı kesiciler veya spreyler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Kullanılan bu spreyler ve ilaçlar herhangi bir etki etmiyorsa, anestezi talep edilmelidir.

Kanal tedavileri; eski zamanlarda ağrılı ve çekilmez bir tedavi çeşidi olarak biliniyordu. Ancak gelişen sağlık teknolojisi ile günümüzde, hastalara verilen anestezi niteliğindeki ilaçlar ile bu ağrılar ortadan kalkmış durumdadır. Dişlerde; günlük bakımı aksatmadan yapmak, diş ipi kullanmak, dişleri temiz tutmak, yapışkan ve şekerli besinlerden kaçınmak, diş kırılmaları, kopmaları ve aşınmaların önüne geçen etkenler arasında yer almaktadır. Yılda iki defa doktorunuzun düzenli kontrolü, rutin bakımlar ve diş temizliğinin düzenli / sürekli olarak yapılması, istenmeyen sağlık sorunlarının önüne geçerek, tedavilerinizin ömrünü uzatacaktır. Sizlerde firmamızda uzman hekimler beraberliğinde, konforlu ve ağrısız bir kanal tedavisi yaptırabilir ve bu tedavinin rahatlığını ömür boyu yaşayabilirsiniz.