Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

İmplant

implant 1

İmplant

Çok uzun yıllardır yapılmakta olan implant tedavisi günümüzde oldukça modern şekillerde uygulanmaktadır. Geçmişte eksik dişlerin yerine kullanılan malzemeler günümüzde yerini oldukça sağlıklı ve konforlu alternatiflere bıraktı. Modern anlamda ise 1960’larda yapıldığı bilinmektedir. Ülkemizde 2000’lerde yapılmaya başlanmış olan bu tedavi neticesinde diş eksiklikleri başarıyla giderilmektedir. Bir diş için de uygulanabilmekte olan tedavi özellikle çoklu kayıplarda tercih edilmektedir. Geleneksel tipte köprü tedavilerinin yerini almış olmakla birlikte kalıcı bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Geleneksel köprü uygulaması sırasında diş eksikliğinin bulunduğu bölgede yer alan komşu dişler törpülenerek kesilmektedir. İmplantta ise başka herhangi bir dişe zarar verilmemektedir. Bu sayede sadece eksikliğin olduğu bölgeye işlem yapılarak tedavi tamamlanmaktadır.

Özellikle ileri yaşlardaki hastalar için protez tedavisi yerine kullanılması tavsiye edilmektedir. Hareketli protezlerden ziyade bu uygulama çok daha konforlu bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Üst veya alt çenede bulunan dişlerin çoğunun olmaması ya da tam dişsiz olma durumunda ise belirli sayıda implantın yerleştirilmesi tercih edilmektedir. Bu sayede protez yapılma imkanı da sunulmaktadır. Aksi halde hareketli protez hastanın ağzındaki yumuşak dokuya vurarak zarar verebilmektedir. Daha sağlıklı uygulamalara imkan vermekte olan bu tedavi ağız ve diş sağlığı alanında çok önemli bir konuma sahiptir.

İmplant Nasıl Yapılır?

Kesinlikle uzman bir diş hekimi tarafından yapılması gereken implant tedavisi oldukça hassas bir işlemdir. Hastanın ağız ve çene yapısının ayrıntılı şekilde incelenmesi gerekir. Uygulamayı yapacak kişinin en iyi şekilde inceleyerek doğru bir karar vermesi gerekmektedir. Oldukça dikkatli bir değerlendirmenin ardından hastanın sadece bu müdahale için değil; klinik olarak da uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Vücut sağlığı uygulama için yatkın olmalıdır. Özellikle çene yapısının uygunluğu yapılabilmesi için aranan en büyük kriterdir. Bunların yanı sıra yapılacak implantın hangi bölgelere nasıl bir pozisyonda yerleştirilmesi gerektiğine bakılmalıdır.

En doğru yapım için panoramik filmden faydalanılır. Alt ve üst çenenin ayrıntılı incelenme imkanı verdiği bu filme ek olarak volumetrik tomografiden faydalanılmaktadır. Kişinin kemik yapısını bu tomografi yardımıyla görerek inceleme imkanı sunulmaktadır. Gerekli tüm bu analizlerin ardından lokal anestezi uygulanmaktadır. Gerek duyulan vakalar için ise genel anestezi ve sedasyon da tercih edilebilmektedir.

İmplantın Üzerine Protez Nasıl Takılır?

İmplantların üzerine protez yapımı sıklıkla başvurulan bir tedavidir. Bu işlemin ardından bir nevi diş kökü eklenmiş olmaktadır. Fakat bu köklerin protez için kullanılabilmesi için belirli bir süre gerekmektedir. Genellikle bu süre 3 veya 6 ay sürmektedir. Bu süreçte yapılmış olan implantın uygulandığı kemik ile kaynaşması gerekir. Yani implant tedavisi ardından direkt olarak protez uygulanmadan önce kaynaşması beklenmektedir. Bu sürenin ardından ise kişi sağlıklı bir dişe sahip olmaktadırlar.

Genellikle implantla protez yapımından yararlanmakta olan hastalar tedaviyi geciktirmiş kişilerdir. İhmal edilen diş sallanmaya veya hoş görünmemeye başlamıştır. Bkateri ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olan bu dişler implantın uygulanması ile yerini sağlıklı ve güzel bir gülüşe bırakmaktadır. Bu sayede hasta sağlığın yanı sıra büyük bir özgüven kazanmaktadır. Bunun dışında protez kullanmanın güç geldiği hastalar da bu uygulamayı tercih etmektedirler. Diş eksikliği yaşayan, sağlık veya kaza neticesinde diş kaybına uğramış olan hastalar da implantı tercih etmektedirler.

İmplant Uygulanması

İmplanttan yararlanmak isteyen hastaların aklında çeşitli soru işaretleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi kuşkusuz işlemin uygulanması hakkındadır. Uygulama oldukça kolay olmakla birlikte çekilen dişin yerini kolayca doldurma şeklinde yapılmaktadır. Oluşan boşluk implantın uygulanması için elverişli olduğu takdirde oldukça kolay bir işlemdir. Daha önceden çekilmiş ve yuvası hazır olmayan bir boşluk için ise farklı bir uygulama yapılmaktadır. Yuva açma yöntemi ile kolaylıkla yerleştirilecek yer hazırlanmaktadır.

İmplant için delik açılması işlemi açık veya kapalı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede dikişsiz şekilde de kolaylıkla uygulanmaktadır. Kemikte bir delik açılması hastaların aklına işlemin canını acıtıp acıtmayacağı sorusunu da getirmektedir. Uygulama sırasında anestezi altında bulunulmakla birlikte kemiğe delim işlemi yapıldığından burası sinirlerin ve canlılığın ağırlıkta olmadığı bir kısımdır. Bu sebeple ağrılı bir işlem olmamaktadır. Bölgede iltihap olduğu takdirde ise antibiyotik kullanımı işlemi ardından uygulanması sebebiyle biraz daha ağrılı olabilmektedir. Fakat düşünüldüğü kadar ağrılı olmayıp; uzman bir hekim eliyle yapıldığı takdirde hastalar aynı gün dahi acı çekmeden günlük hayata dönebilmektedir.