Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Koruyucu Diş Tedavileri

koruyucu dis tedavileri 1

Koruyucu Diş Tedavileri

Yaşam biçimindeki değişiklikler, beslenme şekilleri, gelişen teknoloji sayesinde kullanılan ürünler gibi birçok faktör, ağız ve diş sağlığını da etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığı, kişinin sosyal yaşamını önemli bir biçimde etkileyen bir durum olduğu gibi, bedendeki tüm sorunların da başlangıcına işaret eden veya bu sorunlara sebep olan rahatsızlıkları da oluşturabiliyor. Bu sorunların yanı sıra, dişlerin kaybedilmesine de sebep olabilmektedir. Örnek olarak ağız içerisinde oluşan küçük çaplı çürükler önemsenmez veya tedavisi geciktirilir ise bu sorun daha da büyüyerek dişin kaybedilmesine yol açabilir. Ağız veya diş sağlığınız bozulduğunda; sindirim sisteminde, beyin, kalp, eklemler ve böbreklerde ciddi sağlık sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Sistemsel bazı hastalıkların ilk belirtileri, ağız bölgesinde oluşan hastalıklar sayesinde kolayca tespit edilebiliyor. Bu nedenle hem iletişimin, hem de yaşamsal fonksiyonların devamı olan yiyecek tüketimi gibi işlemlerin gerçekleştirildiği, ağız ve diş uzuvlarının sağlığına dikkat edilmesi oldukça önem taşımaktadır.

Ağız Ve Diş Sağlığımızı Korumanın Yolları

  • Diş çürüklerinin genelinin oluşumu aylar sürmektedir. Diş doktoruna gitmek için son ana kadar dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda en az iki kez doktora gidilmeli ve gereken kontroller yapılmalıdır.
  • Kalsiyum, flor ve fosfor mineralleri gerektiğince alınmalıdır. Diş eti ve diş sağlığı için gerekli C,A ve D vitamini eksiksiz ve düzenli şekilde alınmalıdır.
  • Sürekli yumuşak besinler ile beslenmekten kaçınılmalı. Havuç, elma gibi besinleri özellikle ısırarak yemek, diş sağlığı için önem taşır.
  • Tüketilen her tatlı yiyecekten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır. Asitli, (kola, gazoz gibi) içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Düzenli olarak her akşam yatmadan önce ve yemek yedikten sonra dişler, tekniğine uygun olarak fırçalanmalı.
  • Dişler; kürdan dahil hiçbir aletle karıştırılmamalıdır. Diş aralarının temizliğinde diş ipi kullanılmalıdır.
  • Sigara / alkol diş sağlığı için oldukça zararlıdır.
  • Fındık, ceviz gibi sert ve kabuklu besinler diş yardımı ile kırılmamalıdır.
  • Tırnak yeme, ağza kalem veya parmak sokma, dudak, parmak eti, yanak ısırma, özellikle okul sıralarında çeneye el yaslama gibi alışkanlıkların dişler ve çene sağlığı için zararlı olduğu unutulmamalı ve bunlardan kaçınılmalıdır.
  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Koruyucu Diş Tedavileri

Diş hekimliği hizmetleri, koruyucu diş hekimliği ve tedavi uygulamaları olarak ikiye ayrılır. Küçük yaştaki çocuklar için koruyucu diş hekimliği, ilk dişin çıkmasından altı ay sonra başlayan ve ömür boyu devam eden bir zaman aralığıdır. Koruyucu diş hekimliği tedavileri; çocuk ve tüm ailenin ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla, doktor ile anne-babanın işbirliği halinde olması sağlanan tedavilerdir. Koruyucu diş tedavisi sürecinde;

  • Düzenli doktor kontrolü,
  • Diş gelişimlerinin takip edilmesi,
  • Düzenli ve doğru bir şekilde yapılacak diş fırçalama alışkanlığının bireye kazandırılması,
  • Diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması,
  • Çürük riskinin değerlendirilmesi yapılıp, gerekli önemlerin alınması,
  • Florit uygulamalarının yapılması,
  • Doğru beslenme alışkanlığı kazandırma,
  • Spor yaralanmalarından / kazalardan korunmak için kullanılan ağız koruyucuları,
  • Kötü alışkanlıkların tespiti ve önlenmesi,
  • Durdurucu ve koruyucu bariyer tedavisi
    başlıca uygulanan önlemlerden bazılarıdır.

Koruyucu Diş Tedavilerinin Önemi

Toplumların ilerleme düzeyleri, yalnızca ekonomik ya da kişi başına düşen gelir düzeyi ile değil, eğitim ve sağlık açısından da göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Ağız ve diş sağlığı, kişinin beden sağlığını da doğrudan etkileyen bir faktördür. Öncelik tanınan sağlık sorunlarıyla beraber beden sağlığının bir parçası olan ağız ve diş sağlığı korunmadığı takdirde birçok hastalığı beraberinde getirebilir. Sağlık konularının temelinde olduğu gibi ağız ve diş sağlığıyla ilgili hastalıklarda da tedavilerden çok koruyucu önlemlere ağırlık verilmesi, daha olası hale gelmiş durumdadır. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları hayat boyu maruz kalınabilen rahatsızlıklar olduğu için, koruyucu yöntemlerin de hayat boyu devam etmesi gerekir. Koruyucu diş tedavisi yöntemlerin etkin bir şekilde uygulanmasıyla diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının azaltılması mümkün olur.

Koruyucu Diş Tedavileri Kimler İçin Gereklidir?

Dişin yapısına katılarak onu güçlendirmeyi hedefleyen ürünler; amorf, süt proteini, flor, kalsiyum fosfat veya bu maddelerin kombinasyonlarını içerir. Dişin yapısındaki doğal girintilerin, direkt olarak kaplanması ve bu şekilde gıdalarla yararlı bakterilerin ilişkisini kesen koruyucu uygulamaya fissür örtücü ismi verilir. Koruyucu diş tedavisi, özellikle çürük açısından yüksek risk grubundaki kişiler için önem taşır. Koruyucu tedavilerin gerekliliği ve uygulanma şekli, diş doktoru kontrolünce belirlenir. Özellikle süt dişlerinde çürük bulunan çocuklar için diş doktoru tarafından belirlenen aralıklarla koruyucu tedavilerden yararlanmaları gerekir. Sizler de firmamızda uygulanan koruyucu diş tedavilerini deneyimleyebilir, uzman doktorlarımızdan gereken yardımları alabilirsiniz.