Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Ağız Kokusu Tedavisi

agiz kokusu tedavisi

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusu tedavisi birçok kişinin ağız kokusundan rahatsız olması ve utanç duyması ile tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Ağız kokusunun birçok nedeni bulunmaktadır. Ancak genel nedenlerden biri de ağız ve dil bakımına yeterli oranda önem göstermemesinden kaynaklanmaktadır. Buna rağmen uzun süreli ve rahatsız edici kokular ile karşı karşıya kalınabilmek mümkündür. Geçmeyen ağız kokusu ile karşılaşılma durumunda ise diğer hastalıklar ile bağlantı kurulması mümkün olmaktadır.

Uzun süre boyunca devam eden ağız kokuları mutlaka uzman hekimler eşliğinde nedeninin araştırılması gerekmektedir. Özellikle sabahları ortaya çıkan bu durum sağlık açısından normal olarak kabul edilen bir durum değildir. Ancak akşam yemeğinden sonra ortaya çıkan ağız kokusu diş ve dil aralarında yemek artıklarının birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bu da iyi bir temizlemenin gerçekleştirilmesi ile birlikte geçmesi mümkündür.

Meydana gelen ağız kokuları diş et rahatsızlıkları, doğru temizlenmeme veya diş rahatsızlıklarından dolayı ortaya çıkması mümkündür. Ancak bazı solunum yolu rahatsızlıklarına bağlı olarak da ağız kokusu ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Bu gibi durumlarda da ağız kokusu tedavisi için doktorlar ile görüşmek gerekmektedir.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusu tedavisi için öncelik olarak bu durumu ortaya çıkaran nedenin bulunması gerekmektedir. Bu nedenlerden biri de yenilen yiyecekler olmaktadır. Sağlıksız bir yaşam tarzını benimsemek ve daha sonrasında günlük olarak dişlerin fırçalanmaması, diş ipi veya gargara yapılmaması ağız sağlığını bozarak kokuların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Dişlerde plak birikmesi veya diş etlerinde tahriş oluşması gibi durumlar ise diş eti hastalıklarına neden olarak kişilerin kalıcı ağız kokuları gibi nedenler ile karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Diş etlerine bağlı bir ağız kokusu olması durumunda ise en kısa sürede tedavinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda ise ağız kokusunun yanı sıra diş ve çene de bulunan kemiklere kalıcı hasarlar vermek mümkün hale gelebilmektedir. Diğer ağız kokusu sebepleri ise şunlardır:

  • Sigara ve tütün ürünlerinin kullanılması,
  • Ağız içinde oluşan mantar enfeksiyonları,
  • Mide ve bağırsak sisteminde oluşan hastalıklar,
  • Uzun süre bir şey yememe,
  • Ağız kuruluğu,
  • Burun ve burun eti rahatsızlıkları,
  • Alkol kullanımı,
  • Diyabet,
  • Bademcik iltihabı ve
  • Sinüzit

Bu gibi diğer nedenleri barındıran ve özellikle şeker hastalığı bulunan kişilerde aseton veya meyve kokusuna benzer kişiyi ve çevresini rahatsız eden ağır ağız kokuları meydana gelebilmektedir. Böbrek hastalıklarında ise bu durum amonyak benzeri ağız kokuları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu gibi kokular oldukça karakteristik olmasından dolayı nedeni kolay bir şekilde saptanarak ağız kokusu tedavisi kolayca yapılabilmektedir.

Ağız Kokusu Belirtileri

Ağız kokusu tedavisi için doktora başvurulmadan önce kişinin kendini mutlaka izlemesi ve hangi durumlarda bu kokunun ortaya çıktığını belirlemesi gerekmektedir. Yemek yenildikten sonra ortaya çıkan kokular normal olarak kabul edilmektedir. Ancak diğer durumlarda ortaya çıkan kokular ise anormal olmasından kaynaklı mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Patolojik durumlardan dolayı ortaya çıkan ağız kokularının belirtiler ise şunlardır:

  • Diş çürükleri
  • Böbrek yetmezliği
  • Geniz eti ve boğazda oluşabilecek diğer hastalıklar
  • Sinüzit
  • Faranjit
  • Reflü
  • Diğer mide rahatsızlıkları
  • Şeker hastalığı

Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kokusu tedavisi öncelik olarak altında yatan neden araştırılır ve özellikle günlük olarak florürlü diş macunu ile günde 3 defa en az 2 dakika olacak şekilde temizlenmesi için öneri yapılır. Diş temizliğinin yanı sıra dil temizliğine de önem verilmesi sağlanır ve ağız bakımı yapılırken gargara kullanımı da önerilmektedir.

Kişinin ağız kokusunun sebebi sigara ise mutlaka bırakması gerekmektedir. Çünkü ilerleyen süreçte ağız kokusunun yanı sıra diş ve diş etlerinde de problemlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Ancak kişi bırakamıyorsa gün içerisinde diş temizliğine, gargarasına ve gerekli diş hekimi muayenelerini aksatmadan gitmesi gerekmektedir.

Ağız bakımının yapılmasına rağmen kötü kokunun geçmemesi durumunda diş etlerinde çürük veya diş etlerinde enfeksiyon gibi durumların olup olmadığını ölçmek amacıyla diş hekimi tarafından muayene gerçekleştirilmektedir. Bunun sonucunda da kokunun altında yatan nedene göre tedaviler yapılmaktadır. Diş taşları da ağız kokusunda büyük bir etken olmasından dolayı senede bir defa temizletilmesi gerekmektedir. Böylelikle ağız kokusunun önüne geçilmektedir. Ağız kokusunun ortaya çıkmadan önlenmesi için de her sağlıklı kişinin yıl içerisinde mutlaka iki defa ağız ve diş muayenesi yaptırılması uzman diş hekimleri tarafından önerilmektedir.