Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Diş Gıcırdatma Tedavisi

dis gicirdatma tedavisi

Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş gıcırdatma tedavisi veya diğer adı ile bruksizm nedeni genetik veya psikolojik olduğu düşünülmektedir. Ancak net bir şekilde neyin sebep olduğu tam olarak halen daha çözülememiştir. Bu yüzden de kişilere uygulanacak sabit bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Günümüzde neredeyse her 5 kişiden 2’sinde bulunduğu düşünülmektedir. Bu tür rahatsızlıkları bulunan kişilerin 5 ila 10 tanesinde dişlerine uygulanan dolgu uygulamalarının veya kendi dişlerinin kırılması gibi sonuçlar ile karşı karşıya kalınmaktadır. Ortaya çıkan bu gibi durumlar ise kişilerin ağız ve çene rahatsızlıklarının ortaya çıkarak diş gıcırdama tedavisi olmalarını gerektirmektedir.

Diş gıcırdatma genellikle uyku esnasında veya gün içerisinde farkında olmadan yapılmaktadır. Genellikle diş sıkma durumu çoğu zaman dişsel veya nörolojik kökenli bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Sabah uyanıldığında da çene, yüz veya dişlerde ağrı ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Diş gıcırdatma durumu genellikle bebeklik döneminde birçok çocukta olmaktadır. Ancak bu durum için tedirgin olunmaması gerekmektedir. Çünkü genellikle bu durum erişkinliğe ulaşılması ile birlikte geçebilen bir durumdur.

Diş Gıcırdatma Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Diş gıcırdatma tedavisi genellikle uyku esnasında ortaya çıkmaktadır. Bu esnada oluşan gıcırdatmalar genellikle şiddet seviyesine göre değişse de yanında uyuyan kişiyi uyandıracak kadar güçlü bir ses olmaktadır. Bu tarz belirtilerin ortaya çıkması durumunda ise mutlaka diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Diş gıcırdatmalarının belirtileri ise şunlardan oluşur:

  • Dişlerde aşınma
  • Diş minelerinde bozulma
  • Diş bölgelerinde hassasiyetlerin oluşması
  • Kişinin yanında uyuyan kişiyi uyandıracak kadar güçlü diş gıcırdatma veya çenenin uyandığında kilitlenmiş olması.
  • Dişlerde düzleşme, kırık oluşması veya dişlerde gevşeme
  • Şakaklarda başlayan geçmeyen bir baş ağrısı
  • Çene bölgesinde ağrıların olması
  • Kulakta fizyolojik olarak bir ağrı olmamasına rağmen kişinin ağrı hissetmesi
  • Ağız içi dokularda dengesizleşme veya yaraların oluşması
  • Dişlerde dolguların kırılması
  • Gece tam bir uyku çekilmemesinden dolayı gün içerisinde uyuklama durumlarda artışlar
  • Günlük olarak yapılan işlemlerde yaşam kalitesinin düşmesi

Diş gıcırdatma tedavisi yapılmadan önce birçok kişide karşılaşılan başka bir neden ise anksiyete, stres, öfke veya hayal kırıklığı gibi duygular sonucunda geceleri diş gıcırdatma ortaya çıkmaktadır. Yukarıda belirtilen semptomların ortaya çıkması durumunda ise mutlaka bir diş hekimine gidilerek muayene olunması gerekmektedir.

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nelerden Oluşur?

Diş gıcırdatma tedavisi esnasında genellikle bu tarz sorunları olan kişilerde diş ve diş eti problemleri ortaya çıkmasından dolayı kişilerin diş gıcırdatma esnasında dişlerin hasar almasını önlemek için belli başlı tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Bu tedavi aşamalarında ise uzman hekim hastaya yapılacak olan bütün işlemleri detaylı bir şekilde anlatarak bireyin bu durumu atlatabileceğini bildirmektedir. Bireyin dişlerinde ki problemin beklenenden fazla olması durumunda ise ilaçların yanı sıra terapi yöntemleri de ekstra olarak uygulanabilmektedir.

Uyku esnasında diş gıcırdatma gibi bir problem ile karşı karşıya kalındığında kişilerin bu durumun tedavi edilebilmesi için uyku tıbbi uzmanına gidilmesi önerilmektedir. Böylelikle kişinin uyku esnasında diş sıkma gibi bir durum gerçekleştirilmesi durumunda uzman tarafından bu durum daha rahat bir şekilde incelenmektedir. Böylelikle de uygulanacak olan tedavi şekli kişiye uygun bir şekilde düzenlemek mümkün hale gelmektedir.

Diş gıcırdatma tedavisi esnasında kişilerin anksiyete, stres veya öfke gibi durumlar sonrasında ortaya çıktığının belirlenmesi durumunda, kişinin gözlemlenmesi ve altında yatan sorunun tam olarak öğrenilebilmesi için diş hekiminin danışman hizmetine veya lisanslı bir psikoloğa göndermesi söz konusu olabilir. Diş gıcırdatma durumunun psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık ise alınan danışmanlık ile birlikte meditasyon gibi kişinin kendini gevşetebileceği ve diş gıcırdatma probleminin ortaya çıkmaması için durumu nasıl kontrol altına alabileceği öğretilebilmektedir.

Alınacak tıbbi yardımların yanı sıra kişilerin evde de bu durum için yapabilecekleri şeyler bulunmaktadır. Bunlardan ilki akşam yemeğinden sonraki saatlerde çay veya kahve gibi içerisinde uyarıcı bulunan içeceklerin tüketilmemesi olmaktadır. Alkol de tetikleyici içeceklerden olmasından dolayı uykudan önce uzak durulması gerekmektedir. Böylelikle de gece herhangi bir tetiklenme yaşamak en az seviyeye inmesi sağlamak mümkündür.

Diş gıcırdatma tedavisi için evde yapılacak bir diğer durum ise yatmadan önce kişinin beynini rahatlatacak şeyler yapmasıdır. Bunlar klasik müzik dinleme, sporla ilgilenme veya kitap okuma gibi zihni boşaltan etkinlikler olmaktadır.