Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Diş Sıkma Tedavisi

dis sikma tedavisi

Diş Sıkma Tedavisi

Diş sıkma tedavisi veya diğer bir adı ile bruksizm tedavisi bireylerin dişlerini sıkması, gıcırdatması veya birbirine bastırması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesi için uygulanan bir tedavi şekli olmaktadır. Bu rahatsızlığı bulunan kişiler hem uyurken hem de uyanıkken dişlerini bilinçsiz bir şekilde sıkma veya gıcırdatma durumu gösterebilmektedir.

Diş sıkma durumu uyku halindeyken ortaya çıkması mümkündür. Bu tarz bir probleme sahip olan kişiler uyku sırasında dişlerini sıkması veya gıcırdatması ile horlama veya nefes almada duraklama yani, uyku apnesi gibi uyku bozuklukları ile karşı karşıya kalmaktadır. Böylelikle de uyuduklarında dinlenme gibi bir durum oluşmamaktadır.

Diş sıkma vakalarının hafif olması durumunda herhangi bir tedavi gerektirmeyen durumlardır. Ancak bazı bireylerde bu durum oldukça ciddi problemlere neden olabilmektedir. Baş ağrısı, çene bozukluğu, hassas dişler veya çene ağrıları gibi problemler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ortaya çıkan bu tarz problemler ise sık ve şiddetli bir halde devam etmesi mümkün olmaktadır.

Diş Sıkmaya Neler Sebep Olur?

Diş sıkma tedavisi öncelik olarak kişinin bunu yapma nedeninin ne olduğu araştırıldıktan sonra şekillenmektedir. Ancak günümüzde halen daha neyin bu duruma neden olduğu tam ve kesin bir şekilde saptamak mümkün değildir. Belirti gösteren hastaların genetik, fiziksel veya psikolojik faktörlerin tetiklenmesi sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Birçok kişide anksiyete, stres, öfke veya hayal kırıklığı gibi durumlar sonrasında ortaya çıktığı görülmüştür. Ancak yine de bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığını söylemek mümkün değildir. Bu tarz bir durumun kişinin girmiş olduğu psikolojik veya fiziksel durum ile başa çıkma yöntemi veya alışılmış bir hareket olarak yorumlamak mümkün olmaktadır.

Diş sıkma durumu özellikle küçük yaşlarda ki bebeklerde daha sık gözlemlenen bir durumdur. Ancak bebeğin yetişkinliğe ermesi ile birlikte genellikle geçen bir durum olmaktadır. Bu yüzden de bu konuda tedirgin olunmaması gerekmektedir.

Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?

Diş sıkma tedavisi için uzman hekimlere başvurulmadan önce kişilerin ne gibi semptomlarının olduğu ve ne gibi belirti gösterdiği önemli bir konu olmaktadır. Bu belirtileri ise şunlardan oluşur:

  • Yanında uyuyan kişiyi uykusundan uyandıracak kadar yüksek bir diş gıcırdatması
  • Dişlerde her geçen gün ağrının artması
  • Dişlerde hassasiyet oluşması
  • Çene ve boyun bölgesinde ağrıların oluşması
  • Yüz bölgelerinde ağrı
  • Kulakta sorun olmamasına rağmen kulakta ağrı hissedilmesi
  • Şakaklarda başlayan ve başa doğru yayılan ince bir ağrı
  • Uyku düzeninde bozulmalar
  • Dişlerin diş minelerinde bozulmaların meydana gelmesi
  • Kilitlenmiş bir çene yapısının olması
  • Yanağın iç kısımlarında çiğneme sonucunda ortaya çıkan belli başlı hasarlar.

Bu veya buna benzer belirtilerin olması durumunda kişilerin uzman bir diş hekimine giderek bu konu hakkında neler yapılabileceğini konuşması gerekmektedir. En başında alınabilecek önlemlerin alınmaması durumunda ise diş ve diş etlerinde, çenede, ağızda veya yüzün diğer bölgelerini sağlık açısından etkileyecek ve sonucunda geri dönüşü olmayan problemlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Diş sıkma tedavisi esnasında genellikle bu tarz bir şikayet ile gelen hastaların tedavi sürecinde dişlerin hasar almasını önlemek ve çenede oluşan ağrıların veya rahatsızlıkların belli yaklaşımlar ile önlenmesi sağlanmaktadır. Bu tedavi aşamalarında ise ilaçlar ve terapi yöntemleri kullanılmaktadır.

Uyku esnasında çıkan diş sıkma durumlarında ise bireylerin uyku problemlerinin daha iyi bir şekilde çözümlenmesi için uyku tıbbi uzmanına gitmesi önerilmektedir. Böylelikle kişinin uyku esnasında diş sıkması olayını daha iyi gözlemleyip değerlendirerek bireyin uyku apnesi gibi bozukluklarının olup olmadığı belirlenerek uyku çalışması yapması istenebilmektedir.

Diş sıkma tedavisi öncesinde bireyin durumunun anksiyete, stres veya öfke gibi sorunlardan dolayı ortaya çıktığı gözlemlenmesi durumunda ise doktor bireyi lisanslı bir terapiste veya danışmana yönlendirerek bireyin bu durumu hafifletmesine yardımcı olabilmektedir. Psikolojik nedenlere bağlı olarak dişleri sıkan bireylere ise meditasyon veya kişinin kendini gevşetebildiği spor aktivitelerine yönlendirerek stresi kontrol altına alabilmektedir.

Ev içerisinde diş sıkma tedavisi için akşam saatlerinde uyarıcı maddelerden kaçınılması gerekmektedir. Bu uyarıcı maddeler ise kahve veya çay gibi besinlerdir. Bunlara ek olarak alkol tüketiminden uzak durmak gerekmektedir. Akşam saatlerinde tüketilen alkol, bireyin çene sıkma problemi yaşamasına neden olabilmektedir.