Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Hassas Diş Tedavisi

hassas dis tedavisi

Hassas Diş Tedavisi

Hassas dişler günümüzde birçok kişinin problemi haline gelmiştir. Bunun en temel nedeni gün içerisinde yemek yiyip içerken soğuk veya sıcak yiyecek tüketiminde rahatsızlıkların meydana gelmesidir. Bu hassasiyetlerin ortaya çıkmasında birçok neden olduğu gibi hassasiyeti önlemek veya azaltmak için de birçok yol bulunmaktadır. Bu yollar ile birlikte hassas diş tedavisi gerçekleştirilerek kişi günlük hayatında herhangi bir aksama olmadan yaşamına devam edebilmektedir.

Hassas Diş Sorununun Nedenleri Nelerdir?

Hassas diş tedavisi için öncelik olarak kişinin kendinde ne gibi bir problem olduğunu gözlemleyerek bulması gerekmektedir. Daha sonrasında ise uzman diş hekimlerine başvurarak normalinden farklı durumlar ile karşı karşıya kaldığını belirtmelidir.

Dişlerin günlük yaşamı etkileyecek kadar hassas olması bazı dönemlerde normal olarak karşılansa da birçok nedene bağlı olarak bu durum ile karşılaşılması mümkündür. Hassasiyetin ise çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Genellikle görülen neden aşınmış diş minesi veya açıkla kalan diş köklerine bağlı olarak gelişen hassasiyetler olmaktadır. Bu nedenlerin yanı sıra hassas diş probleminin ortaya çıkmasındaki nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Dişlerde oluşan çürükler,
  • Beyazlatma veya diğer diş hekimlerinin uygulamış olduğu işlemler,
  • Kırık veya yontulma sonucunda çıkan rahatsızlıklar,
  • Periodontinin sonucunda ortaya diş eti çökmesi gibi bir problemin ortaya çıkması
  • Kırık veya yontulmuş bir diş problemi ile karşı karşıya kalma,
  • Yakın zamanda dolgu işleminin gerçekleşmesi.

Diş hassasiyetinizin nedeninin öğrenilmesi için en kısa zamanda diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Böylelikle diş hekimi sayesinde hassasiyetin ortaya çıkmasındaki asıl neden belirlenerek buna uygun bir hassas diş tedavisi yöntemi gerçekleştirilmektedir. Tedavi sonrasında da herhangi bir hassasiyet ile karşı karşıya kalmadan günlük yaşama devam edilebilme şansı doğmaktadır.

Diş Hassasiyeti İle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Hassas diş tedavisi diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Ancak gün içinde anlık olarak gelişen hassasiyetler ile başa çıkmak mümkündür. Bunun için tüketilen yiyeceğin ve içilen su gibi ürünlerin biraz daha ılımasını beklemek önerilmektedir. Diş hekimlerinin hassasiyete karşı yaklaşımlarındaki önerileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Hassas dişler için geliştirilmiş olan diş macunları kullanması tavsiye edebilmektedir. Böylelikle diş macunu içerisinde bulunan aktif maddeler sayesinde ortaya çıkan acı engellenebilmekte, ağız ve diş sağlığının korunması sağlanabilmektedir.
  • Diş fırçalama esnasında herhangi bir hassasiyet ile karşılaşılması durumunda diş fırçası değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise kullanılan diş fırçasının sert veya ağız yapısına uygun olmaması olmaktadır. Böylelikle daha uygun bir diş fırçası ile günlük bakımın yapılması durumunda kişiler daha az hassasiyetle bakımını tamamlaması mümkün olmaktadır.
  • Hassasiyetin oluşmasını engellemek için kullanılacak olan bir diğer çözüm ise mutlaka florürlü diş macunlarının kullanılması gerekmektedir. Hem hassasiyet oluşmasını engellemek hem de hassasiyet oluşmasından sonraki dönemde tedavi için diş macunlarında mutlaka aranması gereken bir özelliktir.
  • Hassasiyetin oluşma sebebi diş problemlerine bağlı olarak gelişmesi durumunda ise diş hekim ile görüşülerek gerekli bölgelerin kapatılması ile bu durumun ortadan kalkması sağlanabilmektedir.
  • Ciddi ve uzun süreli bir diş hassasiyeti oluşması durumunda kişilerin hassas diş tedavisi kapsamında kök kanal tedavisi yaptırması mümkündür. Ancak bu duruma onay verecek kişinin uzman bir diş hekimi olması gerekmektedir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Önlenmeli?

Hassas diş tedavisi genellikle uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle diğer bölgelere hasar vermeden kişi sağlığına hızla kavuşabilmektedir. Ancak hassasiyet durumunun ortaya çıkmadan engellemek de mümkün olmaktadır. Bunun için ise kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar olmaktadır. Bunlar ise aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

  • Günlük ağız bakımı yapılırken mutlaka içerisinde florür bulunduran diş macunlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra günde iki kez dişler temizlenmesi ve diş fırçası düzenli olarak üç ayda bir değiştirilmelidir.
  • Diş fırçalama işlemi esnasında çok sert veya çok yumuşak hareketler yapılmasından kaçınılmalıdır. Sert fırçalanması durumunda diş minesine ve diş etine zarar verilebilmektedir. Yumuşak bir fırçalama da ise kalan yemek kırıntılarının temizlenmesi mümkün olmamaktadır. Yumuşak uçlu bir fırça ile orta düzeyde fırçalama hassasiyeti önlemekte yeterli olmaktadır.
  • Beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Asitli gıda tüketilmesi sonrasında ise ilk yarım saat boyunca dişlere herhangi bir temizleme işlemi yapılmaması gerekmektedir. Böylelikle diş minesine herhangi bir zarar verilmemektedir.