Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Diş Kazaları Tedavileri

dis kazasi tedavileri

Diş Kazaları Tedavileri

Diş kazaları tedavileri çocuk yaşlarda başlayıp yetişkin yaşlara kadar her bireyin ağız ve dişi etkileyen kazaları kapsamaktadır. Diş kazaları başta dudaklar, diş etleri, çene, dişler olmak üzere tamamını kapsamaktadır. Yaşanacak herhangi bir kaza sonrasında yaralanma, dişte kırılma, diş minesinde hasar, dişin tamamen yerinden çıkması gibi birçok farklı olumsuz durum meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda acilen durumun kontrol edilmesi detaylı muayene sonrasında tedaviye başlanması gerekmektedir. Doğru tedavi ile ancak kaza sonrasında daha acısız ve işlev kaybı olmadan kazanın atlatılması mümkün olmaktadır. Herhangi bir diş kazası geçirmeniz durumumda diş hekimini ziyaret ederek muayene olarak tedaviye başlanmasını sağlamalısınız.

Küçük yaşlarda yahut yetişkin yaşlarda fark etmeksizin oluşabilecek kazalarda dişlerinizde birçok farklı problem ortaya çıkabilir. Dişlerde kırılma, yerinden çıkma gibi durumlarda kırılan ya da yerinden çıkan dişin bulunması gerekmektedir. Bulunan dişin kesinlikle dezenfekte edilmeden ılık su ile yıkanarak kurutulması ve diş ile beraber hekime müracaat edilmesi gerekmektedir. Zarif diş kliniği diş kazaları tedavileri konusunda Üstün deneyimleri ile yaşayacağınız tüm olayların üstesinden kısa sürede ve acısız yöntemlerle gelmenizi sağlamaktadır.

Diş Kazalarında Ne Yapılmalıdır?

Çocuklar sürekli olarak oyun ve hareket halinde olmaları nedeniyle çoğunlukla düşmekte ve yararlanmaktadır. Bu kazalar sonucunda dişlerde de çeşitli problemler ortaya çıkabilmektedir. Yalnızca çocuklarda değil iş kazaları, trafik kazası ve daha birçok farklı sebepten dolayı yetişkinlerde de diş yaralanmaları meydana gelebilmektedir. Genellikle ön dişlerde kırılma, dişin içe batması yahut dişin yerinden çıkması gibi problemler sıklıkla yaşanmaktadır.

Dişin yerinden oynaması yerinden çıkması gibi durumlarda dudaga ve yumuşak dokunun kanaması muhtemeldir. Temiz bir bez yardımıyla kanayan bölgeye hafif bir basınç uygulanması gerekmektedir. Bir süre basınç uygulanarak kanamanın durdurulması önemlidir. Dişin kırılması veya çıkması durumunda ağzın tamamen boşaltılması ve ılık suyla ağzın çalkalanması gerekmektedir. Dişin köküyle beraber çıkması durumunda kök kısmına dokunulmamalı, diş kökünden tutulmamalı. Dişin kırılması veya çıkması durumunda dişin bulunarak ılık suyla yıkanıp süt içerisine koyulması ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Özellikle yerinden çıkmış olan dişin kurtarılabilmesi için bu durum oldukça önemlidir.

Kazalar sonucunda dişin kırılarak dudak gibi yumuşak dokular içerisinde batması da söz konusu olabilmektedir. Böyle durumlarda kırık parçanın battığı bölgeden dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekmektedir. Bulunamadığı durumlarda tespiti diş hekimine bırakılmalıdır. Yaşanan kaza sonucunda kırılma veya dişin yerinden çıkma durumu oluşabileceği gibi dişin kemik içerisine gömülme durumu da olabilmektedir. Dişin mevcut durumu muayene edilerek ne tür bir tedavi uygulanacağı kararlaştırılmalıdır. Ancak yaşanan kazalarda diş kayıplarının yaşanmaması ve erken müdahale ile daha az zararla kazanın atlatılması için kısa süre içerisinde diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.

Diş Kazalarına Göre Doğru Adımlar

Diş kazaları tedavileri diş kayıplarının önüne geçmektedir. Kaza sonrasında yapılacak olan doğru davranışlar sayesinde kazayı en az hasar ile atlatmanız mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda süt dişleri için ve kalıcı dişler için karşılaşılan kaza durumlarında yapılması gerekenler;

  • Kırılma: Küçük kırıklarda bir hafta içerisinde daha büyük ve kanamalı kırıklarda derhal diş hekimine müracaat edilmesi gerekmektedir. Bulunabilmesi durumunda kırık parçanın da saatler içerisinde diş hekimine götürülmesi gerekmektedir.
  • Gevşeme: Süt dişlerinde oluşan gevşemelerde birkaç gün içerisinde hekime başvurulabilir. Ancak kalıcı dişler de saatler içerisinde hekime başvurmanız gerekmektedir. Hekim tarafından dişlerin kendi yerine fikse edilmesi sağlanmaktadır.
  • Yerinden oynaması durumu: Acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Düşen diş yerine oturtularak derhal diş hekimine gidilmelidir.
  • Damak içerisine gömülme: Dişin damak içerisine gömülmesi durumu süt dişleri de acele etmek gerekmese de daimi dişlerde acil müdahaleyi gerektirmektedir. Çeşitli komplikasyonlar bakımından yüksek tehlikeli bir durum olduğu unutulmamalıdır.
  • Diş kaybı: Süt dişlerinde yaşanan diş kaybı dişin yeniden yerine yerleştirilmesini gerektirmez. Ancak diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Kalıcı dişler de yaşanan diş kayıplarında dişin hasarına ve dişin korunmasına göre yeniden yerine yerleştirilmesi durumu söz konusudur. Bu nedenle dişin kök bölümünden kesinlikle tutulmamalıdır. Süt içerisine koyularak derhal diş hekimine başvurulmalıdır. Dişin temizlenmemesi, dezenfekte edilmemesi dişin tekrardan yerine koyularak sabitlenebilmesi için önemlidir.

Karşılaştığınız veya yaşadığınız kazalar sonrasında diş kazaları tedavileri dişlerinizi ve gülüşlerinizi kurtarmak için oldukça önemlidir. Güvenilir alanında deneyimli diş klinikleri tercih ederek işlerinizi daima koruyabilirsiniz. Zarif diş kliniği olarak karşılaşacağınız tüm problemlerde kesin çözümler sunulmaktadır. Gülüşlerinizi ve diş sağlığınızı korumak için kliniğimize arayarak randevu alabilirsiniz.