Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43
flor uygulamasi

Flor Uygulaması

Flor uygulaması diş minesine ve yapısına kimyasal yöntemler uygulamak suretiyle dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlama işlemidir. Yapılan flor uygulaması ile dişlerin dış etkenlere karşı daha dayanıklı bir hale gelmesi sağlanmaktadır. Oldukça geniş kitlelere uygulanan bu uygulama sayesinde dişlerin daha sağlıklı olması ve diş kayıplarının da yaşanmaması sağlanmaktadır.

Flor maddesi dişlerin en üst tabakası olan diş minesine yapışan ve burada oluşturduğu bağ sayesinde diş minesini güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Doğal yollarla oluşabilmesi mümkünken vücuda alınan flor miktarı az olmaktadır. Bu nedenle dişlerde yeteri kadar dayanıklılık sağlanamamaktadır. Bu durumlarda dış etmenlere karşı daha güvenli bir diş yapısına sahip olmak için uzman hekimler tarafından flor uygulaması yapılmaktadır. Farklı metotlar uygulanarak yapılan flor elementi uygulaması dikkat ve ölçü gözetilerek daha faydalı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Birçok sağlık birimi tarafından da yapılan araştırmalar neticesinde flor elementinin diş yapısına sağladığı faydalar kanıtlanmış ve bu nedenle de uygulanması önerilmiştir.

Flor Uygulaması Nasıl Yapılır?

Flor uygulamasının yapılabilmesi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Diş kliniklerinde flor uygulamasının gerçekleştirilebileceği gibi evlerde de yine bu uygulama yapılabilmektedir. Ancak evde de yapılacak olan uygulamalarda diş hekiminin kontrolünde belli bir program dahilinde gerçekleştirilmelidir.

Evde Bireysel Flor Uygulaması

  • Florürlü diş macunu kullanımı: Florürlü diş macunları tercih edilerek dişlere flor uygulaması gerçekleştirilebilir. Bu uygulama plak içerisindeki mikroorganizmaları öldürerek dişin korunmasına yardımcı olur. Az içerisinde çürük dişin bulunması ve çürük aktivitesi yüksek olması durumunda flor oranları arttırılmış özel diş macunlarının kullanılması gerekmektedir.
  • Gargara kullanımı: Özel florür içerikli kargalar kullanılarak flor uygulaması gerçekleştirilebilir. Günde 1 kez yapılan bu uygulama küçük yaş çocuklarda (okul öncesi çocuklarda) önerilmemektedir.
  • Floridli diş ipi ve kürdan kullanımı: Gargaranın veya diş macununun ulaşamadığı yerlere florürlü diş ipleri ve kürdanlar ile erişim sağlanabilmektedir. Dişlerin birbirine bakan yüzlerini diş ipleri ve kürdan ile temizlenmesi uygulaması gerçekleştirilmiş olmaktadır. Bu sayede diş mineleri güçlendirmektedir. Çocuklarda diş ve diş etine zarar verme olasılığı bulunması nedeniyle önerilmemektedir.
  • Floritli sakızlar: Florid içeren özel sakızlar tercih edilerek diş macunları ile kombine bir biçimde kullanılması etkin bir koruma sağlamaktadır.

Diş Hekimi Tarafından Flor Uygulaması

Diş kliniklerinde diş hekimleri tarafından flor uygulaması yapılmaktadır. Bireysel uygulamaların aksine profesyonel olarak yapılan bu uygulamalarda flor içeriği bireysel uygulamalardan çok daha fazladır. Belirli periyotlarda tekrarlanan işlemler özellikle koruyucu diş hekimliği kapsamında uygulanmaktadır. Diş kliniklerinde diş hekimleri tarafından tercih edilen uygulamalar:

  • Florit solüsyonları: İçeriğindeki klor miktarı oldukça yüksektir. Tedavisi yapılacak olan dişe göre farklı formlarda ve farklı flor oranlarında bulunabilmektedir. Genellikle bu solüsyonlar diş üzerine Pamuk praket ile uygulanmaktadır. Genellikle birer hafta arayla 4 kez uygulanan solüsyonlar yılda bir tekrarlanmaktadır. İşlerde dental erozyon bulunması durumunda diş macununa ilave solüsyonlar eklenerek daha etkili bir sonuç elde edilebilmektedir.
  • Gümüş diyamin florür: Gümüş iyonu ile hazırlanan bir solüsyondur. Çürümeleri büyük oranda önlemekte ancak diş üzerinde farklı renklerin oluşmasına sebep olmaktadır. Dişlerde renklenmelere sebep olması nedeniyle kullanımı kısıtlıdır. Genellikle süt dişlerinin restorasyona müsait olmama durumunda çürümenin durdurulması için kullanılmaktadır.
  • Florit jel kullanımı: Köpük formunda veya özel üretilmiş kremsi yapıda ki ürün özel kaşık yardımıyla dişlere uygulanmaktadır. Koru dişlere yapılan uygulama sonrasında 1 ila 4 dakika dış yüzeyinde kalması beklenmektedir. Bu işlem yılda 2 ila 4 kez arasında tekrarlanmaktadır. Uygulama sonrasında daha etkili sonuçlar için 30 dakika yeme-içme kısıtlamaktadır. Yan etkilerinin olması nedeniyle okul öncesi çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
  • Floridli Cila uygulaması: Cila formunda hazırlanmış olan florür diş minesine daha iyi tutulmaktadır. Bu sayede etkisi yavaş ancak uzun süreli olmaktadır. 4 5 dakikada uygulanan cila sonrasında uzun süre koruma sağlamaktadır.
  • Uzun süreli flor salan protez sistemler: Ağız içerisine konumlandırılacak sürekli flor salınımı yapması sağlanmaktadır. Dişlerde yer tutucular ve protezler olarak bilinen alanlara konulmaktadır. Henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır.
  • Yapısında Flor Olan Profilaksi Pat: Flor öncesinde dişlerdeki aşınmaları ve kaybedilen florun tamamlanmasına sağlayan bir yöntemdir.
  • Yiyecek ve içeceklere flor katılması: Suya, süte Tuzla belli oranlarda flor katılarak flor uygulaması yapılabilmektedir. Ancak flor katılacak olan yiyeceğin veya içeceğin tüketim miktarına göre flor ürün miktarının ayarlanması gerekmektedir. Uzman diş hekimi tarafından gerekli planlama ve ölçümler yapılarak yiyecek ve içeceklere flor katılması diğer uygulamalara yakın bir sonuç alınmasını sağlamaktadır.