Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Flap Tedavisi

Flap Tedavisi

Flap Tedavisi

Flap tedavisi operasyonu için diş etlerinin arası açılarak diş kökünün içindeki iltihabın temizlenmesi operasyonudur. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği zaman ağız içersin de oluşan bakteriler çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadırlar. Bu sağlık sorunlarından en çok bilineni ve en çok görüleni diş çürümesidir. Diş çürümesi sonucu ağız içerisinde daha fazla bakteri üremektedir. Bu durumda iltihap oluşumu başlayabilir. İltihap oluşumu sadece bu şekilde olmayabilir ama en yaygın bu şekilde olmaktadır. Diş etinde oluşan iltihabın erken teşhis ile tedavi edilmemesi durumunda iltihap diş köküne kadar ilerlemektedir. Diş kökünde iltihap oluşumu diş kaybına neden olabilir. Bu yüzden diş hekimleri bu diş kaybı gibi risk faktörü yüksek durumlarda hemen müdahale etmektedir.

Diş kökündeki iltihabın temizlenmesi kulağa çok acı verici gelebilir ama tahmin ettiğiniz kadar zor bir operasyon değildir. Bu tedavi yöntemi cerrahi bir operasyon olduğu için bu konuda uzmanlaşmış bir diş hekimi sizin içinizi daha rahatlatabilir. Flap tedavisi için öncelikle sorunlu diş tespit edilir ve röntgen çekilir. Daha sonra iltihabın olduğu bölgedeki diş etlerinin arası açılarak iltihaplı kemik temizlenmeye başlar. İltihaplı bölgede enfeksiyona bağlı olarak kemik kaybı oluşmaya başlayabilir. Kemik kaybı sonucunda diş kaybı yaşanmaktadır. Diş kaybını önleyebilmek için Diş etlerinin arası açıldığı zaman kemik kaybı görüldüyse kemik kaybı görülen yerlere greft ve membran gibi özel malzemeler ile kayıp olan bölgelere eklemeler yapılarak iyileştirilir.

Flap Tedavisi Süreci

Diş etlerinde oluşan iltihabın ilerlemesi sonucu diş köklerine kadar gitmektedir. Bu rahatsızlık her yaş grubunda görülebilmektedir. Eğer böyle bir durum oluşursa iltihaplı dokuyu tamamen ortadan kaldırmak gerekmektedir. Ayrıca oluşan diş taşlarını da temizlemek gerekecektir. Her yaş aralığında gözükebilecek bir rahatsızlıktır. Bu yüzden flap tedavisi her yaş grubuna uygulanmaktadır. Diş eti hastalıkları toplumumuzda kronik olarak bilinmektedir. Yaşlı bireylerden çocukluk çağındaki bireylere kadar olan yaş aralığındaki her bireyde diş eti hastalıkları oluşabilmektedir. Diş eti hastalıklarının oluşumunu engelleyebilmek için erken dönemlerden önlemler alınmalıdır. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bunun yanında çocuklara diş ipini kullanmayı öğretmek gerekmektedir. Çünkü diş ipi de diş fırçalamak kadar önemlidir. Diş fırçasının giremediği diş aralarına diş ipi kolayca girmektedir ve o arada biriken yemek artıkları kolayca temizlemektedir.

Diş etlerinin arasını açıp kemikte biriken ve kemik kaybına yol açan iltihabı temizlemek için yapılan operasyon oldukça basit bir operasyondur. Elbette bu tedavi yöntemini diş hekimliğinin cerrahi alanında uzmanlaşmış bireylerin yapması gerekmektedir. Çünkü flap tedavisi bir ameliyattır. Genellikle diş etinde biriken iltihaptan şikâyetçi olan hastalar ilk muayeneden üç hafta sonra diş hekimlerinin onayı ile ameliyata alınmaktadır. Ameliyat operasyonu uzun sürmemektedir. Operasyon sırasında local anestezi uygulanarak işlem yapılmaktadır. Diş etlerinde oluşan iltihap diş kemiğinden sıyrılarak alınmaktadır. Operasyon sonunda rahatsızlığı olan birey tamamen iyileşmiş bir şekilde sosyal hayatına devam edebilmektedir. Fakat operasyon sırasında atılan dikişleri almak için diş hekiminize tekrar gitmeniz gerekmektedir. Ameliyat sonrasında uymanız gereken bir takım noktalar olacaktır. İşlem yapılan bölge bir süre çok hassas olacaktır.

Flap Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş eti rahatsızlıklarının tedavi yöntemi sadece ameliyat değildir. Yapılan operasyon sonrasında ve gerekirse öncesinde ilaç desteği verilmelidir. Operasyon sonucunda hızlı iyileşmek için yemek yedikten sonra ağzını tuzlu ve ılık bir su ile yıkamalısınız. Bu şekilde operasyon yapılan bölgede biriken yemek artıklarını temizleyebilirsiniz. Eğer ameliyat sonrasında şişlik oluşursa tedirgin olmanıza gerek yoktur çünkü bu beklenen bir durumdur. Buz yardımı ile şiş oluşan yerde oval hareketlerle ovarak bu şişleri iyileştirebilirsiniz. Flap tedavisi sonrasında alkol ve sigara kullanımını bir süre ertelemeniz gerekecektir. Ayrıca asitli içecekleri kullanmamaya dikkat ediniz. Operasyon sonucunda ilk 24 saat çok önemlidir. Bu süreç boyunca ağız ve diş sağlığı bakımına aksatmadan devam etmelisiniz. Diş fırçalarken ve diş ipi kullanırken operasyon yapılan bölgeye daha hassas davranmalısınız. Diş hekiminizin verdiği ilaçları tavsiye ettiği sürede kullanmaya özen gösteriniz. Ameliyat sırasında yapılan local anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği ağrı kesiciler ile bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için kliniğimize gelebilir veya bizi arayabilirsiniz.