Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43
dolgu

Dolgu

Dolgu birçok farklı sebepten ötürü kırılmış, çatlaklar oluşmuş veya deforme olmuş dişler ile çürümüş olan dişlerin farklı malzemeler kullanılarak tedavi edilmesi işlemidir. Dolgu işlemi ile oluşan çürüğün yahut kırın giderilmesi eksik olan bölümün tamamlanması ve bu sayede dişin tamamen kaybının önlenmesi amaçlanmaktadır. Dişteki çürüğün ve deformenin ilerlemeden dolgu işleminin yapılması sayesinde diş kayıplarının önüne geçmek bu sayede mümkün olmaktadır.

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Kimlere Yapılır?

  • Dişte meydana gelen çürüme durumlarında,
  • Çeşitli nedenlerle dişte oluşan kırık durumlarında
  • Çatlak diş onarımlarında,

Diş dolgu tedavisi tercih edilmektedir. Oldukça basit ve faydalı olan bu işlem sayesinde estetik olarak da dişe eski görünümünün kazandırılması sağlanır. Bu işlem sayesinde dişin işlevinin yeniden kazandırılması da gerçekleştirilmektedir. Sindirim sisteminin ilk aşaması olan çiğneme işlemini eksiksiz olarak yapılabilmesi ilk etapta dolguların kullanılmasıyla fonksiyon kayıplarında önüne geçilmektedir.

Dolgu Çeşitleri

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber farklı birçok dolgu çeşidi de ortaya çıkmıştır. Herhangi bir sebepten dolayı kırılan, çatlayan veya özellikle içi çürüyen dişlerde ilk tercih dolgu olmaktadır. Yapılan kontroller, hastanın tercihi kapsamında dolgu tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bu yöntemler:

  • Altın diş dolgusu; Altının diş eti sağlığına faydası göz önünde bulundurularak önerilmektedir. Günümüzle çok çok kullanılan diş dolgu seçeneklerinden birisidir. Dolgu gereksinimi olan bölgeye özel laboratuvar ortamında hazırlanarak hastanın dişine en mükemmel uyumu göstermesi sağlanmaktadır. 7 yılın üzerinde bir sağlamlığı bulunmaktadır.
  • Kompozit diş dolgusu; hem çürük diş hem de çatlak dişlerde tercih edilen kompozit diş dolgusu hem pratik hem de estetik görülmesi nedeniyle önerilmektedir. Dolgu rengi diş rengine en yakın . herhangi bir tekrar eden işlem olmaksızın tek seferde yapılabilmektedir. Diş ile bütünleşmesi nedeniyle oldukça sağlamdır.
  • Porselen dolgu; Beyazlığı, leke tutmaması kolay temizlenmesi gibi birçok avantaj sunmaktadır. Diğer dolgu türlerine göre çok daha uzun süre dayanmaktadır. Genellikle dişin uç kısımlarındaki rötuşlar için tercih edilmektedir. Genellikle tek seferde laboratuvar ortamında tamamlanmaktadır.
  • Analgam dolgu; Bu dolgular gümüş, çinko, bakır gibi elementlerin karışımı ile hazırlanmaktadır. Yaklaşık olarak %50 civa bulunmaktadır. Genellikle azı dişleri için kullanılan bu dolgular ucuz olması nedeniyle çokça tercih edilmektedir. Diğer dolgulara göre çok daha sağlam ve tek seferde yapılmaktadır.
  • Cam iyonomer dolgu; Cam ile akrilik maddelerin birleşimi ile oluşturulan dolgu malzemelerinden biridir. Genellikle ön dişler için tercih edilmektedir. Diş ile uyumlu olmasının yanı sıra diş çürümelerini önleyen bir yapıya sahiptir. Yaklaşık olarak 5 yıla kadar dayanımı söz konusudur.
  • Cam karbomerler; Nano partiküller kullanılarak hazırlanan bir diş dolgu çeşididir. Uygulama sonrasında dişin kendi kendini tamir etmesini sağlayan bir özelliktedir. Renk uyumu diğer dolgulara göre daha azdır. Bu nedenle çok tercih edilmemektedir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu yapılmadan önce detaylı olarak muayene gerekmektedir. Birkaç aşamadan birisi olan muayene sonucunda yapılacak olan tedavidir niteliği ve aşamaları net olarak belirlenmektedir. Muayene sonrasında çürüyen veya kırılan, çatlayan diş temizlenmektedir. Lokal anestezi uygulanarak seçilen dolgu yöntemine göre ölçü alınır. Özel laboratuvar ortamında üretilen dolguların hastanın diş boşluğuna yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilmektedir. Gayet yavaş titiz bir işlem ile diş boşluğuna yahut problem yaşanan bölgeye dolgunun yerleştirilmesi işlemi sağlanmaktadır. İşlem yapıldıktan sonra dolgu sonrası muayene yapılarak fonksiyonel bir kayıt olup olmadığı kontrol edilmektedir. Herhangi bir problem yaşanması durumunda dolgu inceltme ve benzeri düzeltme yöntemleri kullanılarak problem ortadan kaldırılmaktadır.

Dolgu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dolgu işlemi yapıldıktan sonra hastaların ana dişlerini kullandıklarında çok daha dikkatli olarak dolgulu dişlerini kullanmaları gerekmektedir. Dolgunun çeşidine göre kullanım şekliniz dolgulara zarar verebilmektedir. Bu kapsamda sıcak veya soğuk gıdalar özellikle ardı ardına tüketildiğinde ciddi manada dolgularının zarar görmesine neden olabilir yine sert veya kabuklu yiyecekler tüketilirken dikkat edilmemesi durumunda dolguların kırılması muhtemeldir. Nikotin içeren özellikle tütün ürünlerinden uzak durmak gerekmektedir. Asitli içeceklerin de dolgulara zarar vererek dolguların dağılmasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Tırnak yeme alışkanlıkları, diş gıcırdatma veya diş sıkma alışkanlıkları yine dolgulara zarar vermenize neden olabileceğinden muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir. Günlük rutin olarak en az 2 kez diş fırçalanması ve titizlikle yapılarak ağız içerisinde bakteri oluşumunun engellenmesi de dolguların korunması ve daha uzun süre kullanılması konusunda önemlidir.