Pzrts - Cmrts 09:00 - 20:30
Başakşehir - İstanbul
+90 533 599 27 43

Fissür Örtücü

fissur ortucu

Fissür Örtücü

Fissür örtücü koruyucu bir diş tedavi yöntemidir. Ağız içerisindeki özellikle azı dişlerinin çürümeye karşı direncinin arttırılması amacıyla yapılmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak tercih edilmese de dünyada bir çok gelişmiş ülke yaygın olarak koruyucu diş tedavi yöntemleri arasında tercih etmektedir. Hatta gelişmiş ülkelerin bir kısmında sağlık sigortasının kuralları arasında işlemin yapılmaması durumunda mahrumiyet dahi söz konusudur.

Diş tedavilerinin öncelikle koruyucu tedbirler ile başlamaktadır. Ülkemizde ve dünyada ağız ve diş sağlığı düzenli kontroller ve çürümenin önlenmesi ile başlamaktadır. Bu nedenle süt dişleri çıktıktan sonra hekim kontrolü başlanmalı ve bu süreç diş hekiminin belirleyeceği periyotlarda devam etmelidir. Fissür diş tedavisi 6 yaşından itibaren uygulaması yapılabilen bir tedavi yöntemidir. Fissür tedavisi ile 20’li yaşlara kadar hiç diş çürüğü olmadan gelebilmek mümkündür.

Fissür Örtücü Nasıl Yapılır?

Azı dişlerin çiğneme bölgelerinde ince derin yarık benzeri boşluklara fissür adı verilmektedir. Bu alanlar diş bölgesinin çürümeye karşı en zayıf noktalarıdır. Yiyecek içecek tüketimi sonrasında bu boşlukların detaylı olarak temizlenebilmesi güçtür. Özellikle yeni çıkmış olan dişleri henüz olgunlaşmamış oldugu göz önünde bulundurulursa bu alanda birikecek olan yiyecekler sonucunda bakteri üremesi hızla gelişecektir. Henüz olgunlaşmamış olan dişlerin kısa süre içerisinde çürümesi muhtemeldir. Fissür örtücü azı dişlerinde ki bu oluk ve çatlakların akışkan bir sıvı ile kapatılması işlemidir.

Fissür uygulaması koruyucu diş tedavisi kapsamında gerçekleştirilmektedir. 6 yaşından itibaren tüm bireyler için tercih edilebilir. Bir dişte yaklaşık olarak 3 dakika içerisinde işlem gerçekleştirilmektedir. Tamamen akışkan olan çiğneme bölgesindeki olukların temizlendikten sonra doldurulmasıyla işlem bitmektedir. Örtücü bu uygulama sonrasında akışkan sıvı kısa süre içerisinde donarak amacına uygun koruma sağlamaktadır. İşlem sonrasında yeme içme konularında hastaya herhangi bir kısıtlama önerisi yapılmamaktadır. Yalnızca 3 dakika süren bu işlem sonrasında bireylerin normal hayatlarına dönebilmesi mümkündür. Ancak ilerleyen dönemlerde özellikle sert yiyeceklerin fissur bölgesine zarar vermesi söz konusu olabilmektedir. Periyodik aralıklarla dişlerinizi kontrol etmeniz yahut dişimizdeki fissür incelmesini hissettiğinizde diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.

Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılabilir?

Çocuklarda süt dişleri henüz taze olması nedeniyle çok daha çabuk bakterilerden etkilenebilmektedir. Bu nedenle çocuklarda diş çürüklerinin başlaması ve çürüğün ilerleyişi çok daha hızlıdır. Özellikle 6 ve 14 yaş arasında çocuklarda çürük oluşum riski diğer yaş gruplarına göre çok daha fazladır. Bu dönemde daimi dişlerin de çıkması ancak çıktığında henüz olgunlaşmadan çürümeye başlaması diş kayıplarına kadar giden problemlere yol açmaktadır. İlk azı dişleri 6 yaşında çıkan çocuklarda 12 yaşında ikinci azı dişleri çıkmakta ve kalıcı dişler olgunlaşarak daha dayanıklı hale gelmektedir. Yetişkinlerde ise olgunlaşmış diş olması nedeniyle hem minelerinin daha sağlam hem de temizliği yapılması durumunda daha az çürük görülebilmektedir. Bu nedenle çoğunlukla çocuklarda fissür uygulaması yapılmaktadır. Yetişkinlerde de azı dişler ile problem yaşayan bireylerin muayene sonrasında fissür örtücü tedavi uygulanmasına karar verilebilir. Tamamen hekimin tavsiyesine bağlı olarak işlem tercih edilebilir.

Her Çocuğa Fissür Örtücü Uygulaması Tercih Edilmeli Mi?

Fissür tedavisi hem süt dişlerinde hem de daimi dişlerde fissür çürümelerine önlemek için oldukça etkili bir yöntemdir. Azı dişlerinin ortasındaki ince kanallar diğer dişlere oranla daha çok bakteri üremesi için müsaittir. Özellikler çocuklarda diş minelerinin henüz taze olması nedeniyle bakterilerin daha çabuk dişe zarar verebilmesi mümkündür. Çocukların bu dönemde azı dişlerinin fissür bölgesini temizlemesini zor olması da çürümenin engellenmesini zorlaştırmaktadır. Bu durumları göz önünde bulundurularak belli periyotlarda çocukların diş hekimine muayene olması gerekmektedir. Çürük riski fazla olan bireylerin çürük önleyici tüm tedbirleri gözden geçirmesi gerekmektedir.

Fissür Örtücü Fiyat

Her bireyin diş yapısı ve beslenme alışkanlığı farklıdır. Bununla birlikte ağız ve diş temizliği de herkes için farklı olabilmektedir. Fissür örtücü tedavisi için önceden hastanın muayene edilmesi ve diş yapısının düzeltilebilmesi yahut korunabilmesi için yapılması gerekenler belirlenmelidir. Ancak bu süreçte kesin bir fiyat oluşturulamamaktadır. Ağız ve diş sağlığı için hem önleyici tedbirler hem de farklı tedavi yöntemlerinin amacına uygun ve başarılı olabilmesi için alanında uzman doktorların tercih edilmesi gerekmektedir. Zarif Diş Kliniği fissür örtücü tedavi başta olmak üzere birçok farklı ağız ve diş sağlığı probleminiz de kesin müşteri memnuniyeti odaklı çözümler sunmaktadır.